Trafik Sigortası

Trafik Sigortası Nedir ?

Trafik Sigortası, devlet tarafından tüm trafiğe çıkacak araçların zorunlu olarak yaptırması gerekmektedir. Trafik Sigortası, trafikte meydana gelebilecek kazalarda karşı tarafın maddi ve bedeni kayıplarını devlet tarafından belirlenen limitler dâhilinde karşılamaktadır.

Trafik Sigortası yaptırmadan araçların, trafiğe çıkması sonucu tespiti halinde araç sahibi ve sürücüsüne maddi cezai işlemler uygulanmaktadır. Kuralın pek çok kez ihlal edilip tespit edilmesi halinde aracınız otoparka çekilecektir. Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkmanın cezası 125TL olmakla birlikte 1 hafta içerisinde ödenmesi durumunda Vergi Dairesi tarafından indirim uygulanmaktadır. Cezai işlemin tekrarlanması durumunda otopark ücretleri de sürücü tarafından karşılanacaktır.

Trafik Sigortası Avantajları Nelerdir ?

Trafik Sigortası trafikte meydana gelebilecek kazalar sonucunda karşı tarafta oluşan maddi hasarı ve kazaya karışan insanlar varsa beden yaralanmalarında sizin adınıza karşı tarafın masraflarını karşılamaktadır. Kasko sigortasından farklı olarak sizin aracınız yerine karşı tarafın masraflarını karşılamaktadır.

Trafik Sigortası kapsamına giren teminat hizmet türleri nelerdir?

Ana Teminatlar:

  • Maddi Zararlar Teminatı
  • Sağlık Giderleri Teminatı
  • Sürekli Sakatlık Teminatı
  • Ölüm Teminatı

 Risk Grubuna, Kullanım Tarzına bağlı olarak Seçilebilir Ek Teminatlar:

  • Yol Yardım Hizmeti
  • Mini Onarım Hizmeti
  • Üçüncü Şahıslara Karşı Mali Sorumluluk
  • Ferdi Kaza

Hazine Müsteşarlığı’nın 08.10.2010 ve 2010/33 sayılı sektör duyurusuna istinaden Trafik poliçe iptallerinde 01.11.2010 itibarıyla isteğe bağlı iptal işlemi yapılamamaktadır.

Trafik poliçeleri sadece aşağıdaki şartların sağlanması halinde iptal edilebilmekte olup aksi durumlarda iptali yapılamamaktadır;

  • Sigortalının vefat etmesi
  • Aracın hurda/pert nedeni ile trafikten çekilmesi
  • Aracın satılması
  • Bayiden alınan sıfır aracın satışının iptal edilmesi (aracın bayiye iadesi)
  • Araç için yürürlükte mükerrer poliçenin var olması

Sıkça Sorulan Sorular

1Trafik Sigortasında Araç Başına Maddi Hasar Nedir ?

Trafik sigortasında kaza başına maddi hasar teminatı, gerçekleşen kazada karşı tarafa verilen maddi zararları teminat altına almaktadır. Kaza başına maddi hasar teminatı kapsamında limit 86.000 TL’dir.

2Trafik Sigortasında Araç Başına Maddi Hasar Nedir?

Trafik sigortasında araç başına maddi hasar teminatı, kaza başına maddi hasar teminatında da olduğu gibi gerçekleşen kazada karşı tarafa verilen maddi zararları teminat altına almaktadır. Araç başına maddi hasar teminatı kapsamında limit 43.000 TL’dir.

3Trafik Sigortasında Kişi Başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı Nedir?

Kişi başına ve ölüm ve sakatlanma teminatı, gerçekleşen kaza neticesinde bir kişinin ölümüne yol açılması durumunda, vefat eden kişinin yakınlarına verilmesi gereken ve karşı tarafın kaza neticesinde vücudunun tamamen veyahut kısmen çalışamaz hale gelmesi sonucu verilmesi gereken manevi tazminatı teminat altına almaktadır. Trafik sigortasında kişi başına ölüm ve sakatlanma teminatı kapsamında limit 430.000 TL’dir.

4Trafik Sigortasında Kaza Başına Ölüm ve Sakatlanma Teminatı Nedir?

Kaza başına ve ölüm ve sakatlanma teminatı, kişi başına ölüm ve sakatlanma teminatı gibi gerçekleşen kaza neticesinde bir kişinin ölümüne yol açılması durumunda, vefat eden kişinin yakınlarına verilmesi gereken ve karşı tarafın kaza neticesinde vücudunun tamamen veyahut kısmen çalışamaz hale gelmesi sonucu verilmesi gereken manevi tazminatı teminat altına almaktadır. Trafik sigortasında kaza başına ölüm ve sakatlanma teminatı kapsamında limit 2.150.000 TL’dir.

5Trafik Sigortasında Kişi Başına Sağlık Gideri Nedir?

Trafik sigortasında kişi başına sağlık gideri teminatı, gerçekleşen kaza neticesinde karşı tarafa verilen bedensel zararları teminat altına almaktadır. Kişi başına sağlık gideri teminatı kapsamında limit 430.000 TL’dir.

6Trafik Sigortası Ne Kadar?

Araç trafik sigortası fiyatları, araç türüne, trafik basamak koduna ve illere göre değişiklik gösterir. Her ay trafik sigortası tavan fiyatları Sigorta Bilgi Merkezi tarafından açıklanmaktadır. Bu kapsamda sigorta şirketleri her ay belirlenen trafik sigortası tavan fiyatlarına göre trafik sigortası teklifi vermektedir. Bunlara ek olarak aracınızın modeli, markası ve sürücünün yaşı gibi durumlarda sigorta fiyatlarını etkilemektedir.

7Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Kaza durumlarında karşı tarafın veya üçüncü kişilerin belli bir limit dahilinde hasar masraflarını karşılar. Kazaya sizin aracınız neden olmuş ve ortaya bir zarar çıkmışsa, masraflar sizin trafik sigortası poliçeniz tarafından ödenir. Aynı zamanda kamuya ait mallara vereceğiniz zararlar (elektrik direği, lamba vs.) ve üçüncü kişilere ait mallara vereceğiniz zararlar da (ev, dükkan vs.) sigorta kapsamındadır.

Kaza durumunda maddi hasarların yanı sıra bedeni zararlarda ortaya çıkabilir. Trafik sigortası ile bedeni hasarlar da teminat altındadır. Kişilerde meydana gelen yaralanmalar trafik sigortasının teminatı altındadır. Yaralılara yapılacak ilk yardım hizmetleri, muayeneler, tedaviler, ilaçlar gibi masraflar da trafik sigortası tarafından karşılanır. Trafik sigortası, kaza sırasında vefat edenlerin defin masraflarını öder. Artı olarak vefat edenlerin eğer bakmakla yükümlü olduğu kişiler var ise bu süreçte destek alamadıkları için onlarında zararlarını karşılanır. Kazada yaralanan kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz duruma gelmesi halinde de trafik sigortası devreye girer. Kişinin ekonomik gelirinin kesilmesi ve baktığı kişilerin destekten yoksun kalması durumları güvence altındadır.

Kazada hatalı değilseniz ve buna rağmen karşı taraf sizin haksız olduğunuzu iddia edip dava açıyorsa, trafik sigortası savunma masraflarınızı da karşılar. Mahkeme ve avukatlık ücretleri, poliçeniz tarafından teminat altındadır. 

8Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Zorunlu trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın yaptırımları ve cezası bulunmaktadır ve her yıl yenilenmesi gerekmektedir Vade yenileme zamanını yaklaştığında sigortasenedim.com sizi arayıp poliçe ve vade hatırlatma için size yardımcı olacak ve poliçe bitiş tarihinizi size hatırlatarak güvencesiz kalmamanızı sağlar.

9Zorunlu Trafik Sigortası Kazada Ne Kadar Öder?

Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen trafik sigortası limitleri dahilinde ödeme yapılır. Araç türüne ve hasarın meydana gelme şekline göre ödeme limitleri değişmektedir. Otomobil için trafik sigortasının kazada ödeme limitleri şöyledir;

Maddi hasarlarda; araç başına 43.000 TL, kaza başına 86.000 TL
Sağlık giderleri; kişi başına 430.000 TL, kaza başına 2.150.000 TL
Sakatlanma ve ölüm; kişi başına 430.000 TL kaza başına 2.150.000 TL

10Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Sigortalı arabanın hareket halinde olmadığı durumlarda, sebep olacağı zararlar karşılanmaz. Yani trafik sigortasının zarar masraflarını karşılaması için aracın trafiğe çıkmış ve seyir halinde olması gerekmektedir.

Zorunlu taşıt sigortası sadece karşı tarafın ve üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılamak için kullanılabilir. Kazaya neden olan sigortalı araç sahibinin, kusurlu olması durumunda tazminat talepleri teminat kapsamında değildir, yani trafik sigortası kusurlu araç sahibinin tazminat istediği için ödeme yapmaz. Aynı zamanda eşi, çocukları ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin zararları için de tazminat talepleri ödenmez.

Trafik sigortası kapsam dışı hallerden bir diğeri ise kaza sırasında sigortalı araçta zarar gören kişilerin eşyaları ile ilgilidir. Araçta zarar görenlerin bagaj gibi eşyaları dışında kalan malların zarar görmesi sonucu oluşabilecek talepler trafik sigortası kapsamı dışındadır. Aynı zamanda trafik sigortalı kişinin aracına, bu araç ile çekilen römorklara gelebilecek zararlar nedeniyle istenebilecek taleplerde karşılanmaz.

11Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Trafik sigortası yapılmaması durumunda pek çok cezai işlem söz konusudur. Trafiğe çıkan tüm araçların sigortalanması gerekmektedir. Trafik Sigortası olmaksızın trafiğe çıkan araçlara maddi cezalar yanı sıra trafikten men ve aracın çekilmesi gibi yaptırımlar uygulanır.

Trafik Sigortası olmaksızın trafiğe çıkan sürücülerin tespiti halinde cezai işlem uygulanır, son poliçe tarihinden cezai işlemin uygulanacağı tarihe kadar geçen her gün için faiz işlenecektir.

Aracın trafikten men edilmesi veya çekilmesi durumunda otopark ve çekici ücretleri de cezaya eklenecektir.

12Trafik Sigortası Nasıl İptal Edilir?

Trafik Sigortası, araç değişimi veya aracın elden çıkartılması durumunda iptal edilebilir. İptal edilen trafik sigortası yılın geri kalan günleri hesaplanarak iade edilir.

13İlk Trafik Sigortası Ne Kadar Tutar?

İlk kez araç sahibi olacak sürücüler trafik sigortası yaptıracaklarında hasarsızlık indirimini ifade eden tarife basamaklarından 4.(Dördüncü) Kademe başlarlar. Sigorta bilgi merkezi tarafından her ay güncellenen tavan fiyatları kontrol edip 4. Basamak için fiyatları öğrenebilirsiniz.

14Zorunlu Trafik Sigortası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

• T.C. Kimliği
• Araç ruhsatı
• Bazı durumlarda istenebilecek olan süresi tamamlanmış sigorta poliçeniz

15Trafik Sigortası Doğal Afetleri Karşılar mı?

Trafik sigortası, doğal afetler sonucunda aracınızda meydana gelebilecek olan zararı karşılamaz. Kendi aracınızın doğal afetler sonucu zarar masraflarının karşılanması kasko sigortası ile mümkündür.

16Trafik Sigortası Bitiş Tarihi Nasıl Öğrenilir?

Trafik sigortası bitiş tarihi ve poliçeye dair detaylar e-devletten “Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama” alanından öğrenilebilir.

17Hangi Araçlara Trafik Sigortası Yapılmaz?

Karayolları Trafik Kanununun 2918 sayılı hükmü gereğince, trafiğe çıkan her aracın, trafik sigortası yaptırması zorunludur.

18Trafik Sigortası Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Trafik sigortasında, basamak tarifesine göre hasarsızlık indirimi uygulanmaktadır. Araç sigorta süresi boyunca herhangi bir hasar almadıysa, sigorta yaptırırken indirim uygulanır.

19Trafik Sigortası Hasar Basamakları Nedir?

Yeni yürürlüğe girmiş olan karar çerçevesinde, iyi sürücüler ödüllendirilirken, kötü sürücüler cezalandırılır. Toplamda 7 basamak vardır ve ilk kez trafiğe çıkacak olan bir sürücü 4. Basamakta başlar. Kurallara uyan ve hatasız araç süren kişiler, basamağın üstlerine çıkarak daha az sigorta ücreti öder. Ancak sürekli hata yapan kişiler basamakta gerileyerek daha fazla sigorta ücreti öderler.

20Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?

Poliçenizi yenilemeyi geciktirdiğiniz takdirde, %5 oranında ceza ödersiniz. Bu miktar her ay %5 olarak artacaktır.

21Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik sigortası yaptırmadan, trafiğe çıkmak kesinlikle yasaktır. Bu nedenle kesinlikle trafik sigortası yaptırmanız gerekir. Trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkmanın cezası 132 TL’dir. Ceza 15 gün içerisinde ödenirse % indirim yapılır ve ceza 99 TL’ye düşer.

22Trafik Sigortası Kaza Sonrası Tedavi Giderlerini Karşılar mı?

Trafik sigortası, her türlü trafik kazasından sonra, tüm fiziksel tedavi ihtiyaçlarını ve ilaçlarını karşılar.